• Kiespijn

 • Bij kaak- en/of kiespijn zal men in eerste instantie naar een tandarts of KNO-arts gaan om een oorzaak voor de pijn te vinden, maar wat als deze hier op zijn vakgebied geen verklaring voor heeft? Het zou dan mogelijk kunnen gaan om een overbelasting van het kauwstelsel (ook wel craniomandibulaire disfunctie of temperomandibulaire disfunctie genoemd).

  Het kauwstelsel bestaat uit het kaakgewricht (het kaapkopje, een kraakbeenschijfje, de gewrichtskom en het omliggende gewrichtskapsel), het gebit, de bijbehorende vaat- en zenuwvoorziening en de kauwspieren.

  Overbelasting of een trauma kunnen de volgende klachten veroorzaken:

  Knappen van de kaken

  Het niet goed kunnen openen of sluiten van de mond

  Kaakpijn

  Kiespijn

  Tandpijn

  Diepe oorpijn

  Duizeligheid

  Piepen of brommen in het oor

  Hoofdpijn

  Aangezichtspijn

  Liefst 54% van de onbegrepen kiespijnen vindt zijn oorsprong in uitstraling van pijnlijke triggerpoints in) spieren van het kauwstelsel. (Fricton JR: Atypical orofascial pain disorders: a study of diagnostic subtypes.)

  Bij overbelasting kan men denken aan verkeerde mondgewoontes zoals klemmen en knarsen, nagelbijten of overmatig kauwgom kauwen. Stress speelt hierbij vaak een negatieve rol.

  Bij het onderzoek zal een uitgebreide inventarisatie van de klachten plaatsvinden, waarbij getracht wordt de oorzaak van de pijn te achterhalen.  Hierbij wordt in onze praktijk standaard een spierspanningsmeting (EMG registratie) gedaan.

  Afhankelijk van de oorsprong van de klacht zal de behandeling bestaan uit instructies hoe overbelasting te vermijden, middels myofeedback beter leren ontspannen en behandeling (bv. met dry needling) van bestaande myofasciale triggerpoints.