Fysiotherapie in Groningen

Bent u op zoek naar fysiotherapie in Groningen? Met meer dan 100 jaar gezamenlijke ervaring kunnen we gerust zeggen dat u bij ons in goede handen bent voor fysiotherapie. De Praktijk voor Nek-, Schouder en Armklachten bestaat al sinds 1981 en is sinds 2002 gehuisvest in het huidige pand.

 

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is het toepassen van manuele verrichtingen en bewegingen met als doel klachten van met name het houdings- en bewegingsapparaat positief te beïnvloeden. Voor dat met een behandeling wordt begonnen wordt aan de hand van een vraaggesprek (anamnese genoemd) en lichamelijk onderzoek, waarbij gekeken wordt welke houding(en) en bewegingen pijn veroorzaken of niet goed uitgevoerd kunnen worden. Dit wordt eventueel aangevuld met specifieke testen.

Na eventueel echografisch onderzoek, oppervlakte elektromyografische analyse en palpatie-onderzoek (het tastend onderzoeken) wordt een conclusie geformuleerd.

Hierna wordt met de patiënt besproken of een advies voldoende is, of dat een behandeling zinvol kan zijn om de klachten te beïnvloeden.

 

Vermindering van pijn

Omdat een belangrijk deel van de patiënten met pijnklachten bij de fysiotherapeut komen, zal de behandeling er op gericht zijn om de pijn te doen verminderen. Daarbij laat de fysiotherapeut zich leiden door de belangen en wensen van de patiënt, zijn eigen kennis, kunde en ervaring en de vanuit de wetenschap beschikbare bewijslast (evidentie). De combinatie van deze drie elementen bepalen uiteindelijk de keuze die therapeut en patiënt samen maken. Binnen onze praktijk wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van:

  1. Adviezen t.a.v. houding en beweging
  2. Het aanleren van goede houdingen en bewegingen
  3. Het afstemmen van de belasting op de belastbaarheid
  4. Het, middels manuele therapie, beïnvloeden van spieren, pezen en gewrichten (diverse massagetechnieken en manuele mobilisaties)
  5. Het aanprikken van spierknopen (myofasciale triggerpoints) met behulp van een dun naaldje, dry needling genoemd.
  6. Het toepassen van oppervlakte-elektromyografie voor het opsporen van verkeerd aanspannen van spieren om vervolgens met behulp van feedback (myofeedback) deze patronen te verbeteren.

Het doel is elke keer weer het behouden, het verbeteren of herstellen van een klachtenvrije houdings- en bewegingsfunctie. In veel gevallen gaat het om het pijnvrij kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten of aan werk of sport gerelateerde activiteiten en taken, maar ook het weer pijnvrij kunnen zitten, liggen of slapen.

 

Afspraak maken voor fysiotherapie 

Het maken van een afspraak met één van onze fysiotherapeuten kunt u snel en gemakkelijk online doen via het contactformulier op de homepage. Daarnaast kunt u een e-mail sturen naar info@praktijknsa.nl, of ons bellen op telefoonnummer 050 312 03 77.